Wednesday 25 July 2012

Jom tRy sesame......



Assalamualaikum.........
Pekaba sume???hmm...ari ni da masok 5 Ramadhan...kome pose x ari ni???
aiyokkk....pose jgn x pose ye...babap nnt...hee....=)
hmm ari tringin nk kongsi something yang sangat...sangat...sangat sy suke!!
opcoz la coklat.....hee...korang tengok gambar tu da tau dah sy nk ckp pe kn...hee
opcoz la KEK BATIK....slalu gak wat kek batik ni..wat sendiri so mkn smpai puas la jwbnye...
oo,xde pikir diet2 dah bile tgk coklat...sgt2 suke!!!k la sy nak kongsi la resepi yg slalu sy gune...
senang je tau...jom wat same2....=)

KEK BATIK

1 cawan gula
1 cawan koko
2 cawan milo
1 tin kecil susu pekat
250 gram planta
1 paket biskut Marie

1) Ok firstly,opcoz la kene patah-patahkan biskut marie n slalunye org
patah 4 je....jgn kecik sgt tau nnt hancur sgt tak rasa gigit biskut.
2) Lepas tu panaskan planta sampai betul2 cair.
3) Then, masokkan gule sedikit demi sedikit dan kacau sehingge hancur
dan sebati dengan planta.Pastikan api kecil ye.
4) Kemudian, masukkan susu.Kacau sehingga sebati....
5) Lepas planta gula & susu dah sebati..masukkan koko dan milo.
Kalau nak elakkan milo dan koko berketul-ketul dalam kuali pe
kate bancuh dulu milo+koko dengan air panas,tp air jgn banyak
sangat tau nnt jenuh nk tunggu kering mase masukkan dalam 
kuali nnt.
6)  Kacau semua adunan sehingga sebati, ingat tau api buka kecik je..
nanti hangit x sedap tau sebab bila kite dah masukkan coklat+milo
adunan lagi cepat hangit so api kene kecik n selalu kacau ye...
7) Pastikan adunan menggelegak lame sikit tau...biar die betul2 masak.
Baru kek batik tahan lame...=)
8) Then, bile kite tgk adunan dah pekat sikit masukkan biskut marie yang
dah dipatah-patahkan tadi sikit demi sedikit dan kacau sehingga
sebati...
9) Ok dah siap masak , kite tunggu sejuk sekejap sebelum masukkan
dalam bekas bile dah sejuk masukkan dalam bekas dan tekan2
sikit bagi rata dan mampat...
10 ) Last skali masuk je dalam peti ais tp sebelum masuk dalam peti ais
tunggu sejuk sikit ye..nnt rosak peti ais korang...=)

k dah siap.........senang je kan...isk, senang sangat la...hee..puas tau wat sendiri lau beli
mahal baik wat sendiri leh makan puas2...pas tu ikot kretiviti la...lau mcm saye , saye
suke pahit-pahit so saye kurangkan gule n susu.....lau nk tambah badam ke kacang ke
leh jgk...lau saye sy suke yang plain cam ni...kadang2 tu saye kurangkan biskut die..
sebab saye nak makan coklat die banyak-banyakkkk.....hee
k la geng slamat mencube ye....=)

No comments:

Post a Comment